‘It can talk in any language in 384.400 kilometer’
Sarah Pichlkostner

28 januari 2017 - 9 april 2017

Voor haar tweede expositie als gastcurator heeft kunstcritica Lucette ter Borg de jonge Oostenrijkse kunstenaar Sarah Pichlkostner uitgenodigd voor een solo-expositie in De Ketelfactory.

Sarah Pichlkostner

Sarah Pichlkostner (1988) toonde in de lente van 2016 een bijzondere, ‘levende’ zaalopstelling in De Ateliers in Amsterdam. De bezoeker werd uitgenodigd voor een wandeling en ervaringstocht langs en over minimalistische sculpturen en voorwerpen: een matras, een soort seinpaal, metalen draden, een hangmatachtig ding, doorkijkmuren en nog veel meer. Alles waarvan je dacht dat het levenloos en betekenisloos was, werd tot leven gewekt, gaf licht, werd warm.

Natuurlijk kunnen we allemaal net doen alsof we volkomen autonoom zijn – vrij in onze beslissingsruimte en de keuzes die we maken. Sinds de Franse filosoof Bruno Latour zijn ‘Actor Network Theory’ ontvouwde weten we dat objecten, maar ook straatranden, metro-ingangen, de grootte van raamkozijnen en deurlijsten voor een belangrijk deel ons gedrag bepalen.

Pichlkostner verandert in haar eerste museale solo-expositie de ruimtes van De Ketelfactory in een levende installatie die een beroep doet op alle zintuigen. Na een bezoek aan deze tentoonstelling zal niemand meer denken dat voorwerpen en dingen geen persoonlijkheid meer hebben.

distillatie

Datum: 11 februari 2017
Met medewerking van: Marjolein Lanzing, Daniela de Paulis en Auke Hulst

In de Ketelkantine (bij de Noletloodsen, op 10 minuten loopafstand van De Ketelfactory) interviewt Lucette ter Borg de gasten.

De jonge techniekfilosoof Marjolein Lanzing – verbonden aan de Vakgroep Filosofie en Ethiek van de Technische Universiteit Eindhoven – spreekt over de betekenis van het Ik in ons digitale tijdperk.

Interdisciplinair kunstenaar en ‘radio-astronoom’ Daniela de Paulis – verbonden aan onder meer de Universiteit van Amsterdam – onderzoekt de creatieve en filosofische mogelijkheden van radiogolven in de kosmos.

Auke Hulst, schrijver en singer-songwriter, buigt zich over liefde in tijden van science fiction.

Na afloop van de distillatie verplaatst het gezelschap zich naar De Ketelfactory waar Sarah Pichlkostner een inleiding geeft en een rondleiding door de expositie.

ketelsalon

Datum: 26 maart 2017
Met medewerking van: Rebacca Nelemans

Tijdens deze eerste Ketelsalon worden onderwerpen die zijdelings verbonden zijn met de actuele tentoonstellingen in De Ketelfactory, voor een breed publiek uitgediept en toegelicht. Rebacca Nelemans verzorgt een lezing over spiegeling en projectie in de kunst.

videoportret

publicatie

Bij de tentoonstelling verschijnt een Engels-Nederlandse publicatie.
bestellen

artikelen

Luchtschip – De Groene Amsterdammer door Rudi Fuchs

It can talk in every language in 384.400 kilometers – Features in Metropolis M

pers en media

persbericht

interview met gastcurator Lucette ter Borg